EU käibemaksu arvestamine ERPLY Booksis

EU käibemaksu arvestamine ERPLY Booksis

Euroopa Liiduga seotud käibemaksu deklareerimine tekitab palju küsimusi. Lahkame tehnilised detailid lahti. 

Deklareerima peab EU’st tehtud oste ja müüke. Ja eristama tooteid ja teenuseid. See, mis on toode ja mis on teenus, me siin lahkama ei hakka.

EU’st ostetud teenuseid ja kaupu tuleb n-ö pööritada. ERPLY Books teeb seda automaatselt kui tehingutel on peal õige käibemaksuliik. Minge sätted -> KM liigid. Sealt vaatab tõenäoliselt vastu üks EU toodete ja teenuste käibemaksuliik. Kui tehingule peale panna nimetatud käibemaksuliik, siis pööritamine käib automaatselt (st ERPLY Books liidab ostetud summad sisendkäibemaksu ja müügi summale juurde). Küll aga pange tähele, et võimalik on teha neli erinevat käibemaksutüüpi EU’ga seoses:

  • EU km tooted – vajalik siis kui ostate EU’st kaupu, mida müüksite 20% käibemaksuga;
  • EU km teenused – vajalik siis kui ostate EU’st teenuseid, mida müüksite 20% käibemaksuga (näiteks ostate Google Ireland’ilt reklaami);
  • EU km tooted (vähendatud) – vajalik siis kui ostate EU’st kaupu, mida müüksite 9% käibemaksuga (näiteks ravimid);
  • EU km teenused (vähendatud) – vajalik siis kui ostate EU’st teenuseid, mida müüksite 9% käibemaksuga.

Kuidas märgib ERPLY Books arvetele EU käibemaksuliiki? Kõige ülem reegel on kliendi/hankija peal olev käibemaksuliik. Seejärel teeb ERPLY Books otsingu, kas klient/hankija asub EU’s ja väljaspool Eestit (ja muidugi ka seda, kas kliendil/hankijal on KMKR määratud) ning nendele tingimustele vastates määrab käibemaksuks KM teenused. Kui need tingimused paika ei pea, siis tuleb kasutada tavapärast reeglit ehk võtta käibemaks artikli pealt, mida valite.

Alati saab käsitsi ära muuta, kuid tasub meeles pidada, et kui soovite, et läheks alati toote KM peale, siis tuleb see kliendi/hankija kaardi peal määrata. Seda saab teha sissetulekud -> kontaktid (kerides moodulit nii palju paremale kui võimalik, on näha käibemaksu lahtrit).


taavi